2012. december 13., csütörtök


Deli Albin Alex

 Dr.Imre József háza II.rész

 

Dr. Imre József

1851. december 18-án Hódmezővásárhelyen. † 1933. szeptember 9-én Budapesten

Ezzel elérkeztünk Dr.Imre Józsefhez akinek háza az volt ami ma a Tornyai János múzeum.     Ő volt az aki1899-ben saját költségéből, Sándy Gyulával terveztette és felépíttette az akkori családi házukat. Az ő érdeme az hogy a belvárosban  létezik egy ilyen csodálatos préstéglákból úgymond, művészien megépített épület ami méltó helyet ad ma a múzeumnak. Tévedünk ha azt hisszük hogy csak ezt az egy épületet köszönhetjük Dr.Imre Józsefnek. Városunkban, Sándy Gyula által épült csodálatos építményekhez talán ilyen vagy olyan módon Dr.Imre József nevéhez is kötődik,ha figyelembe vesszük hogy Sándy, Vásárhelyen vagy a ref.egyháznak tervezett és épített,(ahol Dr.Imre József is tanácstag volt) vagy a Szem Kórházat és az Úri Kaszinót,ahol ekkortájt ugyancsak Dr.Imre József volt az igazgató.   Vásárhelyen,Sándy által tervezett és a préstéglákkal művészi precizitással megépített csodálatos épületeinek többségében vagy Dr. Imre József megrendelésére,vagy pedig közbenjárására épült meg.     Dr.Imre Józsefre az Imre család akkori tagjai és a jelenlegi utódai méltóan büszkélkedhetnek,hiszen Hódmezővásárhely egészségügyében és a közéletében rengeteget tett. Dr.Imre József  Hódmezővásárhely történetében halhatatlan érdemet szerzett és előkelő helyet érdemelt ki.  Érdemeiért szobrot emeltek és utcát neveztek el róla.


37.Kép. Dr.Imre József    

 1851. december 18-án született, Hódmezővásárhelyen,   Imre Sándor,egyetemi tanár és Dávidházy Petronella házasságából.  Imre József egyetemi tanulmányait Budapesten végezte(két félévet a kolozsvári egyetemen). 1874-ben nyerte el orvosi oklevelét. Sebész-, szülész és szemészmester képesítést szerzett Budapesten.  1874-től a Szemészeti Klinikán a világhírű tanár, Schulek Vilmos tanítványa, tanársegéde volt.  1875-ben 3 hónapig tanult Bécsben a kiemelkedő Arlt professzor szem kórodájában.   Járt Franciaországban, Németországban és Belgiumban is tanulmányi célból, mint ezt 1877-es eredményes gyomai tisztiorvosi állásfolyamodványban saját maga írja le.    Bár marasztalták Pesten is, ő  mégis a vidéki orvosi munkát választotta és szülővárosában, Hódmezővásárhelyen telepedett le. Hódmezővásárhelyre került és szembeteg-gyógyítást csak mellékesen végzett.  Dr.Imre József családalapitása is Hódmezővásárhelyhez kötődik és ezekhez az évekhez köthetjük,hiszen 1877.Október 13-,Hódmezővásárhelyen született gyermeke:  Imre Sándor 
1880-ban kinevezték a hódmezővásárhelyi kórház általános orvosának.
1884.Junius 8.-án megszületett második fiu gyermeke:
Ifj.Imre József 1888-ban Dr.Imre József lemondot arról hogy továbbiakban  kórházi orvosként végezze teendőjét és a 12 ágyas szemosztály fizetés nélküli vezetését vette át.
A hódmezővásárhelyi önálló szemkórház kialakításának gyötrelmes és sanyarú körülményeiről, a fejlesztésében végzett aktív és heroikus tevékenységéről, az ott végzett szemorvosi működéséről igen részletesen többször beszámolt az Orvosi Hetilapban.  Elkeserítő viszonyokat talált, de szisztematikus eltökéltséggel szemészeti osztályt alapított.  Megindító visszaemlékezése a 13 évi küzdelemre, egy mondatot hadd idézzek belőle:
A sors nekem ezt a házat jelölte ki arra, hogy benne jobbat, a munka kedvezőbb feltételeit és viszonyait megszolgáljam és kiérdemeljem”.

Dr.Imre József  Vásárhely közéletében

Nyomdában való munkássága:

1896-ban a Hódmezővásárhelyi Nyomda és Kiadó Részvénytársaság, (“Részvény nyomda”)igazgatótanácsának tagja volt.   Annak a nyomdának  ami Vásárhely legelső nyomdája volt és megalapítását az egykori zsidó családból származó  Wodiáner Fülöp könyvkiadó, lap- és nyomdatulajdonosnak köszönhetjük,aki  az 1886-os gazdasági válság idején csődbe jutott és így az 1886. június 4-én elárverezett nyomdáját  a fő hitelezői, görög származású  Konstantin Testvérek kereskedőház vásárolta meg 650 Ft-ért és a Wodiáner Fülöp nyomdáját  átnevezték Hungária nyomdának. Sajnos ők sem tudták igazán nyereségesen fen tartani,így túladtak rajta. (38) 
 Hungária nyomdában lett nyomtatva a fenti 31-es képen látható    Békés-Bánáti Reform. Egyházmegye 1889-es Szentesen és a  34-es képen látható 1893-as Szeghalmon és Gyomán tartott gyűlésének jegyzőkönyve is melyet Szeremlei Sámuel az Egyházmegyei Főjegyzője adta ki.(melynek 1896- ban Szeremlei Sámuel és Dr.Imre József is igazgatói tanácstagok lettek.)
 A Hungária nyomda még néhányszor gazdát cserélt még 1896-ban  (“Részvény nyomda”) Hódmezővásárhelyi Nyomda és Kiadó Részvénytársasággá alakult, elnöke Kiss Gyula gyógyszerész lett aki az  igazgatótanácsába  olyan tekintélyes személyeket választott, mint Szeremlei Sámuel, vagy Dr. Imre József.                                                                                                                                                                 A fenti12-es képen látható Békés-Bánati Ev.Reform Egyházmegye 1901 évi március 26.-ai és október 23-25-én tartott közgyűlésének jegyzőkönyve is itt lett nyomtatva.

Vásárhely jelentősebb épületei melyek Dr.Imre József nevéhez köthetőek:
                                                                                                                                                          
Dr.Imre József és Szeremlei Sámuel együtt fejtették ki áldásos tevékenységüket úgy  a Ref. egyházban mint a „Hódmezővásárhelyi Nyomda és Kiadó Részvénytársaságban,ezenkívűl nagy valószínűséggel a Sándy Gyula által tervezett és Vásárhelyen épített épületek konzultálásban is egymás véleményére és tapasztalatára hagyatkoztak.
 Dr.Imre József és Sándy Gyula  nagy valószínűséggel a Főgimnázium építése közben ismerhették meg egymást.  1895.évek vége felé  Sándy Gyula Hódmezővásárhelyre utazott a Főgimnázium tervének egyeztetésére és módosítására, ekkor ismerte meg Szeremlei Sámuelt, Hódmezővásárhely Ref. Egyházmegyei főjegyzőjét.  Főgimnázium volt Vásárhelyen az első olyan épület mely Sándy Gyula tervei alapján lett felépítve.  Főgimnázium a refor. Egyház államsegélyből, a város hozzájárulásából,az egyház által felvett földhitel intézeti kölcsönből és az intézet pénztárából nyert pénzösszegből  1896-ban építették fel.  Nagy valószínűsége annak hogy a Főgimnázium építése körül bábáskodó Szeremlei Sámuel mutathatta be Sándy Gyulának Dr.Imre Józsefet. Dr. Imre József és Sándy Gyula között nem csak üzleti, hanem baráti kapcsolat is kialakulhatott,mert ezek után Dr. Imre Józsefnek köszönhetően Vásárhelyen még három értékes páratlan szépségű mai napig városképet meghatározó épület megépítésével bízták meg Sándy Gyulát:
Erzsébet Kórházat,       Dr.Imre József családi házát-mai Tornyi János múzeumot és az Úri kaszinót.   Mindhárom épület felépítésének kezdeményezése Dr. Imre József nevéhez fűződik és  hogy Sándy Gyula  ezeknek a csodás épületek megépítésével Vásárhelyi építészetébe örökre beírta nevét,ezt is neki köszönhetjük.
                                                                                      
Hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház


39.Kép. Hódmezővásárhelyi Szem kórház  napjainkban,mely Dr.Imre József kezdeményezésére épült fel.

1898-ban Dr.Imre József szemész, egyetemi tanár kezdeményezésére, épült fel Hódmezővásárhelyen a jelenlegi kórház legrégebbi épülete az egyemeletes Erzsébet Szemkórház, melynek tervezésével és felépítésével   felvidékről származó Eperjesen,1868.julius 25-én született Sándy Gyulát  bízták meg. Ekkor talán már Dr.Imre József és Sándy Gyula közeli barátságba kerülhettek egymással,hiszen innen kezdve a Ref.Egyház (melynek Dr.Imre József volt a tanácsnoka) és Dr.Imre József sorozatban bízták meg Sándy Gyulát terveztetéssel és építéssel.                                                                     A köztük lévő barátság nagyon valószínű mert későbbiekben,Sándy Gyula elismerően és tisztelettel emlékezett meg önéletrajzában Dr.Imre József-ról.

  
40.Kép.Sándy Gyula.

A gimnázium kiviteli terveit alig fejezte be, amikor a városi tanács is megbízást adott Sándynak egy kórház megtervezésére.  Hódmezővásárhelyen ugyan már 1833 óta létezett kórház, azonban a járványosan terjedő trachoma szembetegség miatt az egészségügyi miniszter 1890-ben rendeletet adott ki külön szemosztályok létrehozására a fertőzött területeken.  A városban nem csak külön szemosztályt létesítettek, hanem Dr. Imre József főorvos vezetésével egy külön szemkórházat is: egy, a tanács által bérelt lakóházban működött 1884-es alapításától kezdve.     Az intézmény annyira sikeres lett, hogy hamar felmerült az igény egy önálló épület emelésére, a közgyűlés azonban csak 1896-ban kezdett komolyan foglalkozni az üggyel.Dr. Imre József javaslatára az új szemkórház terveit a városi tanács Sándy Gyulával készíttette el.    Sándy és a városi tanács között 1896. december 2-án született meg a szerződés, melyet a tanácsi ülés 14076/896. számú határozattal hagyott jóvá.  A szerződés értelmében Sándy a 26 ezer forint költségvetésű épületért 875 forint tiszteletdíjat kapott. (CsML HL. Szemkórház építése. IV. B. 1405. 368. D. 9500/1901.)   A helyiek is örültek annak, hogy egy hírneves budapesti építész tervezi a szemkórházat. Az új szemkórházat Dr. Imre József javaslatára a volt járásbíróság telkén építették, amely a városházától csupán egy háztömbnyire helyezkedett el. A telek négyszög alaprajzú, három oldalról egy-egy utca, a negyedik oldalon – délről – pedig a városvédő kőfal határolja. Az építkezést 1897 tavaszán meg is kezdték, a következő évre pedig már használatba is vették. (41)


41/a.Kép. A kórház névadója Erzsébet (1837-1898) magyar királyné, I. Ferenc József felesége.  A kórház a királyné meggyilkolása után vette fel az Erzsébet Szemkórház nevet.

Sándy Gyula terve nagyrészt Dr.Imre József főorvos által elgondolt épületen alapult – a szemkórház alapítója természetesen szívén viselte a kórház jövőjét, és sokáig kardoskodott az új épület emelése mellett is. A Hód-Mező-Vásárhely című hetilapban megjelent cikksorozatában minden apró részletet előre megtervezett, így Sándynak valóban csak az utasításokat kellett követnie.     Dr. Imre József által elgondolt épület egyemeletes, az alapterület összesen 657 négyzetméter, melyben helyet kapott egy várószoba, egy rendelő, egy vizsgálószoba, tizenegy kórterem, egy elkülönítő szoba, egy operáló, egy külön szoba a segédorvosnak, egy külön szoba a főápolónőnek és családjának, valamint raktárak is. Az aprólékos utasítások ellenére Sándy azért úgy tervezte meg a kórházat, hogy hű legyen önmagához. Az épület alaprajza a gimnáziumhoz hasonlóan kulcs alakú: keleti vége a kulcs markolata, nyugati vége pedig a barázdája.  A kulcs markolatát itt is lekerekítette azzal, hogy az épület sarkait levágta egy-egy rövid síkkal.     Az épület déli részén húzódik egy keskeny folyosó, ebből nyílnak észak felé a kórtermek, a földszinten és az emeleten is egyaránt. A keleti és nyugati végében pedig az orvosi és ápolói szobák, kezelők, valamint az emeletre vezető lépcső kapott helyet.
A szemkórház esetében egy különleges megoldást is alkalmazott Sándy. Önéletrajzában írta, hogy Imre József főorvos kérésére – aki külföldön látta ezt a megoldást – a síkmennyezetes kórtermekben az oldalfalak és a mennyezet, valamint az oldalfalak és a padló találkozásánál nem sarkokat alakított ki, hanem vájolatos lekerekítéssel képezte ki azokat (a falak hat centiméter sugarú körív felülettel csatlakoznak egymáshoz). E megoldást higiéniai okokból alkalmazták, hogy a kórtermeket könnyebben tisztán tarthassák: sarkok híján nem alakulhattak ki pókhálók sem és könnyebben lemoshatták a falakat is. Sándy szerint ez az „építési mód, ami a XX. század eleje óta a kórház építés terén általánosságban elterjedt, sőt módot adott átmeneti alakú téglák és különösen falburkoló csempék gyártására, Magyarországon első példányban a hmvh-i szemkórháznál született meg!”  
A homlokzatokat díszítő elemek közül kiemelkedik a kórház főhomlokzata: itt Sándy a különböző színű téglák alkalmazásával „rajzolt” a homlokzatra több H-betűt, valamint egy stilizált növényt, talán négylevelű lóherét.  H- betűk nyilvánvalóan az épület funkciójára utalnak. A kórház főhomlokzatának tetejére pedig kovácsoltvas betűkkel írta ki az épület funkcióját: „Erzsébet Szemkórház”(42)


43.Kép. Sándy Gyula különböző színű téglákat épített be a „H” betűk és a négylevelű lóhere kialakításánál.

Az Erzsébet Szem Kórház homlokzatán jól kivehető Sándy Gyula által tervezett,különböző színű téglákból kirakott nagy „H” betűk,valamint a négylevelű lóhere. A díszkovácsolt feliratnál  a főhomlokzaton ugyanolyan megoldást használt mint a Bethlen Gábor Ref.Gimnázium homlokzatán. Csúcsíves ablakok nyílnak a szemkórházon. A csúcsíves ablakokat egyébként gyakran ikerablakká is szervezte Sándy: a vásárhelyi gimnázium főhomlokzatán és Imre József lakóházának főhomlokzatán is találunk ilyet. Sándy épületein az ikerablakok közül az egyenes záródásúak a leggyakoribbak. Ez már valószínűleg Sándy saját ötlete volt, korábban ugyanis nem nagyon találunk hasonlókat. Sándynál viszont majdnem mindegyik épületén találkozunk ezekkel: , a gimnáziumon,Dr. Imre József lakóházán, a kaszinón. Általában az épületek legfelső szintjén kaptak helyet, egyedül a kaszinón nyílnak a földszinten –  A szemkórházon is az ablakoknál alkalmazott ornamentális díszeket Sándy: magukba az ablakkeretekbe vésetett keskeny kacsokat.(44)



Dr. Imre József lakóháza                         Mai Tornyai János múzeum




 45.Kép. Ezt a házat Dr.Imre Józsefnek köszönhetjük aki  1899-ben építtette fel,és ez a városképet meghatározó épület azóta is fontos gazdasági szerepet tölt be Vásárhely közéletében. Az épületet Sándy Gyula tervezte és építette.

Dr.Imre József olyan elhatározásra jutott,hogy Vásárhelyen építteti meg magának a családi házát. (ami napjainkban a Tornyai János múzeum. )   Ekkor már nagy köztiszteletben tarthatták, az egészségügyben és a közéletben   kifejtett önzetlen munkájáért. Miközben  az újvárosi református  templom épült, a szemkórházat át is adták használatra – mindenki elégedett volt vele, leginkább valószínűleg dr. Imre József, ugyanis újabb megbízást adott Sándynak, méghozzá a saját háza tervét rendelte meg tőle.
Az építkezés 1899 nyarán kezdődött. Maga Sándy is nagyon szívesen vette a megbízást, valószínűleg jó kapcsolatban lehettek egymással, hiszen önéletrajzában így írta: „Legszebb és legkedvesebb feladatom volt Hmvh-en Dr. Imre József saját házának megtervezése és felépítése kiterjedt családja és rokonsága részére, mint emeletes ház, a város előkelő helyén.” Sándy Gyula az épületek tervezésében is roppant precíz volt, még a legapróbb szerkezeteket is nagy gonddal kezelte – az épületek egészét ugyanolyan fontosnak tartotta. Sőt sokszor a különböző szerkezetekre, alaprajzokra még a jobban odafigyelt, mint magára a homlokzatra.  Imre József házánál is ez volt a jellemző.CsML HL. Tanácsi Iratok. II 975/900. Az 1899. július 5-i jegyzőkönyvből kiderül, hogy Imre József az építkezési engedélyt már kérvényezte, de még nem kapta meg, viszont már az épület telkén vannak az építési anyagok.   A Szemkórház nagy sikert hozott Imre József számára, így döntött új lakóház építése mellett.  Megbecsültségét és anyagi lehetőségeit jelezte az is, hogy házát a városközpontban, az akkori Ferenc József sugárút elején építette – néhány méterre a főtértől. Az épület telke eléggé kicsi, két oldalról is utca határolja: nyugatról a Ferenc József sugárút (ma dr. Rapcsák András utca), keletről pedig a Szegfű utca. A ház földszinti alaprajza szabályos téglalap, csak az udvari homlokzatból ugrik ki kissé egy lépcsőforduló, emeleti alaprajza pedig annyiban különbözik a földszintitől, hogy a főhomlokzaton található egy zárt erkély.  Eredeti terembeosztására Sándy önéletrajzából lehet következtetni:  „Fönt egészségügyileg jól beosztott és felszerelt négyszobás lakás, összes mellékhelyiségeivel, zárt erkélyével, akkor még ismeretlen házi vízvezetékkel és fürdőszobával. Földszinten orvosi váró és rendelő helyiséggel, és még egy kisebb lakással egyik rokona részére.”
(46)
.A 2012-es átalakítás előtti  állapot szerint a beosztás a következő:

47.Kép. Dr. Imre József házának földszinti tervrajza.

 A főbejáratról egy folyosóra jutunk, mely az udvari bejárathoz vezet.                                                                                                                                                  A folyosóról balra és jobbra is nyílnak helyiségek. A folyosó képezi az épület kelet-nyugati tengelyét, ugyanis határozottan két részre osztja a házat: Északi részében egy közel négyzet alaprajzú tömb van, benne három kiállító teremmel, déli felében pedig kisebb helyiségek találhatók: lépcsőház, öltöző, mosdó, valamint egy kisebb raktár. Felfedezhető egy észak-déli tengely is az épületben, bár ez kevésbé hangsúlyos: az épület egész hosszán végighúzódó vastag választófal, mely pontosan középen osztja két részre azt. E két tengely az emeleten is kirajzolódik, bár itt az észak-déli az erőteljesebb, ugyanis csak ez osztja két részre a szintet. Az emelet keleti részében két kiállító terem van, míg a nyugatiban egy nagyobb kiállító terem, a lépcsőház, valamint egy kisebb előadóterem található. Az épület alatt egy kisebb pince is található, azzal együtt tehát háromszintes a lakóház.  Dr.Imre József lakóházának főhomlokzatára sem jellemző a szimmetria.    A kapu és a zárt kiugró terasz Dr. Imre József házán nem a közepén helyezkedik el hanem Sándy elcsúsztatta azt oldalirányba.  – bár felfedezhető abban az esetben, ha a homlokzat jobb felét külön kezeljük. Ekkor a főbejárat és az zárt erkély vonala lehet a szimmetriatengely, amelynek két oldalán ugyanolyan rendben nyílnak az ablakok.    A kapuk felső ívében lunetták jönnek létre, melyekbe Sándy különböző elemeket helyezett.Dr. Imre József lakóházán és a vásárhelyi gimnázium lunettájában ablakok nyílnak: a gimnáziumnál egy nagy és két kisebb körablak.   Hasonló csúcsíves ablakok nyílnak a szemkórházon is.A csúcsíves ablakokat egyébként gyakran ikerablakká is szervezte Sándy: a vásárhelyi gimnázium főhomlokzatán és Dr. Imre József lakóházának főhomlokzatán is találunk ilyet.(48)



49.Kép. Csúcsíves ablakok  Dr. Imre József lakóházának főhomlokzatán.

 Sándy épületein az ikerablakok közül az egyenes záródásúak a leggyakoribbak. Ez már valószínűleg Sándy saját ötlete volt, korábban ugyanis nem nagyon találunk hasonlókat. Sándynál viszont majdnem mindegyik épületén találkozunk ezekkel: a gimnáziumon, Imre József lakóházán, a kaszinón.



50.Kép Sándy épületein az ikerablakok közül az egyenes záródásúak a leggyakoribbak.



Az egyenes záródású ablakoknál pedig szinte mindig faragott kőből készült szemöldököt használt.

51.Kép. Az ablak felett a hármas halomra emlékeztető kőből faragott szemöldök

  Ez megfigyelhető  a vásárhelyi gimnáziumon,Dr. Imre József lakóházán.  Ablakok kő kereteinek faragása hármas halomra emlékeztetnek. A népies fafaragásnál alkalmazott motívumok Sándy épületein igen gyakoriak, és nagyon fantáziadús, sikeres fogásnak tartom, hogy átültette az a kőfaragásba is. A hármas halom motívuma pedig lehetséges, hogy a magyar címerből származik.                              

Dr. Imre József lakóházán  a hagyományos övpárkányokon kívül egy-egy „összetettebb” párkány is végigvonul: második téglát besüllyesztettek, így a fogsordíszhez hasonló motívum jött létre


52.Kép.  Dr.Imre József házán  végig vonuló párkánysor és a fogsordíszhez hasonló építési technikában Sándy Gyula precizitását fedezhetjük fel,amik mértani pontossággal illeszkednek egymáshoz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         TORONY

Dr.  Imre József lakóházának zárt erkélyét hagymakupolás bádogtető fedi.


53.Kép.    Dr.Imre József házának hagymakupolás tornya.

 Fém elemeknél említem meg, hogy Sándy szinte az összes épületének tetőzetén alkalmazott fém tornyocskákat is. Legszívesebben a kontyolt nyeregtető sarkaira helyezte azokat, melyek tovább hangsúlyozták az egyébként is meredek tető vertikalitását. A fém tornyocskákra gyakran egy-egy gömböt vagy más alakzatot illesztett. A Dr. Imre József lakóházának kupoláján álló tornyocskán például egy napocska található, kupolájának oldalai egyébként kissé ívesek, így hagymakupolához hasonlítanak. hagymakupola megtalálható Dr. Imre József lakóházán is, csak jóval díszesebb formában. Ez a fajta hagymakupola szinte bizonyosan a német építészetből származik. Elsősorban a bajorországi reneszánsz épületeken gyakoriak, szép példáik fordulnak elő a bebenhauseni, a memmingeni, vagy az ulmi városházákon.  Dr.Imre József házának kupolája  egy zárt erkélyt koronáz. (54)


55.Kép.    Dr.Imre József házának erkélyét a hagymakupola koronázza.

Dr. Imre József lakóházának erkélyén nyíló ablakok megegyeztek a homlokzat egyéb ablakaival.


Az ornamentális díszek


56.Kép.      Dr.Imre József lakóházán az ornamentális díszek, a sgraffitto technikával készült virágok.

Néhány épület koronapárkányában az idomtéglákon kívül más díszítések is szerepelnek. Dr. Imre József lakóházának frízében például egyfajta metopék kaptak helyet: a szarufák közti mezőkben kör alakú besüllyesztések vannak, amelyekbe sgraffitto virágdíszt tervezett Sándy. Dr.Imre József lakóházán az ornamentális díszek ismét kissé jelentéktelenebb helyre kerülnek: a koronapárkányban kialakított kör alakú mezőkben kaptak helyet a sgraffitto technikával készült virágok. E virágok egyébként igen csak stilizáltak, hasonlítanak a győri városházán látható virágokhoz: alacsony szárukból két-két hosszú és íves levél indul, a szár tetején pedig több sziromból álló virág ül. Ezt a fajta virágot tekinthetjük a korábbi épületeken látott kereszt alakú virágok továbbfejlesztésének, hiszen alapvetően hasonlítanak azokra, azonban már kevésbé stilizáltak, és szebbek is. Hasonló sgraffitto virágok nyílnak a marosvásárhelyi bank ablakai fölött is, ezekről azonban már egyértelműen meg lehet állapítani, hogy mákot ábrázolnak.(57)




                      Úri Kaszinó


  58.Kép.      Úri kaszinó  virágmotívumai melyet szintén Sándy Gyula tervezett.

Dr.Imre József nevéhez fűződik az Úri Kaszinó felépítése is.

Minden társadalmi réteg igényli, hogy legyen olyan hely, amely őt képviseli, ahol az azonos rangú emberekkel érintkezhet így született meg a polgári felső réteg Úri Kaszinója a 20. század fordulóján, a Zrínyi utca elején. A civil rétegnek ez volt a legzártabb találkahelye, ahová az elitből is a klubtagok mehettek. Itt csak zártkörű rendezvények voltak, amelyeket megfelelő ruházatban, az előkelőség látogatott.  A bálok szmokingban, zsakettben és nagyestélyiben zajlottak. A Kaszinóban hétköznapokon szórakoztak, kártyáztak, olvastak, felolvasásokat tartottak, beszélgettek, vitáztak, politizáltak, üzleteket kötöttek és ételt, italt fogyasztottak.   A Kaszinó a patrícius polgárság körében az olvasókörök életéhez hasonló szerepet töltött be.
1897-ben az Úri Kaszinó elnöke Dr.Imre József volt. Kaszinó épülete annyira elavúltá vált hogy egy új épület tervezésére irt ki pályázatot amit  Reppmann Gyula aradi építész nyerte el,ennek ellenére Dr. Imre József közbe járásának köszönhetően mégis csak  Sándy Gyula tervei alapján lett megépítve. A legdíszesebb ablakok a kaszinó félköríves, valamint a marosvásárhelyi bank hármas ablakai. A kaszinó ablakainak ívhajlásában a kő keret élébe szintén a kopjafáknál látható mintát faragott. A legszebb sgraffitto virágok azonban a hódmezővásárhelyi kaszinó homlokzatát díszítik: némelyik egyáltalán nem stilizált, a tulipánok például pontosan felismerhetőek. A tulipánok közé kisebb szirmú virágokat is helyezett Sándy, amelyek talán napraforgók lehetnek. A középrizalit szélein magasodó falmezőkben pedig talán gubós mák található, bár a levelei nem egyeznek a valódi mák leveleivel. A kaszinón a virágok már tényleg hangsúlyos helyen vannak: a főhomlokzat egész középső részét beterítik. (59)


 Érdekességként megemlítem,hogy Vásárhelyen, Sándy Gyula talán az úri kaszinó és Dr.Imre József házán alkalmazta ilyen gazdagon magyar népi motívumok, díszítések felhasználását.

Összegezve:
 Hódmezővásárhely talán Szeremleinek és Dr.Imre Józsefnek köszönheti nagyrészt hogy városunkban ilyen remek építészeti mű,mint Sándy Gyula által tervezett jelentős épületek megtalálhatóak.   1896-ban Hódmezővásárhelyen a református egyház  Sády Gyulát bizták meg a Főgimnázium terveinek elkészítésével és kivitelezésével, aminek az építését 1896 nyarán elkezdték.   Ezen az építkezésen ismerkedtek meg Szeremlei Sámuel és Sándy Gyula valamint Dr.Imre József  Ez az ismerkedés Sándy Gyulának sorozatos megrendeléseket hozott. Innen kezdve a Ref.Egyház (melynek Dr.Imre József volt a tanácsnoka) és Dr.Imre József sorozatban bízták meg Sándy Gyulát terveztetéssel és építéssel. A köztük lévő barátság nagyon valószínű mert későbbiekben,Sándy Gyula elismerően és tisztelettel emlékezett meg önéletrajzában Dr.Imre Józsefról.                                                                                                                                                                                                                                                                  1897 áprilisában, Sándy Gyulát bízták meg a régi gimnáziumi épület átalakításával (: főleg a belső elrendezést kellett megváltoztatni,)  A Kálvin téri Ref.  Újtemplom felújításával is ezekben az időkben bízták meg ami nagyjából tatarozásból,festésből és a járda kiépítésből állt.  A gimnázium épületének precíz terveivel Sándy elnyerte Szeremlei bizalmát, aki megbízta őt a centenáriumát ünneplő református Újtemplom felújításávalSándy így ír erről önéletrajzában: „Nem volt nagyszabású a feladat, ki kellett javítani a lehullott vakolatot, kívül kiszínezni, belül kimeszelni a falfelületeket, ellátni körülmenő kőjárdával, az ajtókat szélfogókkal, pótolni a belső berendezésből hiányzó énekszám mutató táblákat stb.”  
 Magát a restaurálást azonban nem Sándy, hanem – a gimnáziumnál is dolgozó – helyettese, Adamkovics József vezette. Az egyháztanács 1897. október 11-én kötött szerződést Sándyval az újvárosi templom és paplak tervezésével 1898-   Erzsébet Szemkórház tervének elkészítésével bizták meg. 
1898 Újvárosi Ref. templom építése.
1898 Újvárosi Ref. paplak építése.  
1899-   Dr.Imre József házának építése (mai Tornyai János múzeum)
1900 Úri Kaszinó építése


Dr.Imre József a társadalmi téren is nagyobb mérvű és közhasznú tevékenységet fejtett ki,ovónőképző intézet orvosa és tanára,a szanatórium-egyesület egyik alapítója volt.Ezenkívül  nem csak az egészségügy,a nyomda vagy az építésügy terén vette ki a részét,hanem a Ref.Egyház ügyeiben is aktívan részt vett,ahol Ref.Egyház tanácsosa volt.  Istennek, nemzetnek egyháznak  és az egészségügynek hűséges szolgáiként munkálkodott.  Az alábbiak hűen példázzák az akkori együttműködését az egyházzal:




60.Kép.Békés-bánáti ev.ref.egyház 1902-es .-évi jegyzőkönyvéből



61.Kép.Békés-bánáti ev.ref.egyház 1904-es .-évi jegyzőkönyvéből




62.Kép. Békés-bánáti ev.ref.egyház 1904-es .-évi jegyzőkönyvéből


 Közben,Dr.Imre József  orvosi teendőjét a vásárhelyi szemkórházban látta el ahol 1908-ban már 60 ágyas volt az intézmény és volt szemész orvos asszisztense is. Megjegyzendő, hogy ebben az évben az országban voltak még megyék, ahol egyáltalán nem volt szemészettel speciálisan foglalkozó orvos.   A szegedi szemkórház is csak egy évvel később nyílt meg. Hódmezővásárhelyen az akkor a létező legtöbb szemműtétet végezte saját tulajdonú műszereivel, a szegényeknek (és ezek sokkal többen voltak) ingyen. 12–30 ágyon az ott népbetegségként jelentkező trachomások feküdtek, ebben a betegségben új, saját fejlesztésű, mechanikus kezelést is alkalmazott. Szemészeti cikkei magyar és külföldi lapokban folyamatosan jelentek meg változatos témákban, az egész szemészetet átfogták (200 szürkehályog-műtét eredménye, gümőkóros szemgyulladás, a szemvisszerek thrombosisa, szempillák, szemhéjak betegségei, gyógyult panophthalmitis, gennyes iridocyclitis, vakság okairól, ezüst tartalmú szemcseppek alkalmazása  (63)



64.Kép.   A trachomás ellenőrzésen átesett  munkavállaló akinek a munkakönyvébe Dr. Imre József rendelőjében bélyegeztek be.

 Egy „Munkás-Igazolvány”1906-ból amely a nem trachomás bejegyzést kapta a vásárhelyi Szem kórházban, amit talán épp az a Dr.Genersich Antal szignózott akinek a nevéhez fűzhető  az új, modern  Erzsébet kórház melyet 1909 agusztusában építettek fel  az Erzsébet szemkórház melletti telken.



Dr.Imre József búcsúzik Vásárhelytől


Dr. Imre Józsefet 1908-ban hívták meg szemész professzornak Hódmezővásárhelyről Kolozsvárra.

A SZENTESI LAP
1909.Április 29.Csütörtök
XXXIX évfolyam 34.szám
2.oldalán a33. szám alatt a következőket írta:



  65.Kép.   Szentesi lap ezt írta:

Dr. Imre József egyetemi tanár.
Már tavaly is híre járt, hogy Dr. Imre Józset a hódmezővásárhelyi szemkórház igazgató főorvosa a kolozsvári „Ferenc József tudomány egyetemen a szemészet tanára lesz. Ezt a hírt a múlt évben maga Dr. Imre József megcáfolta. Hogy a tavalyi híresztelés mégsem volt alaptalan, sőt valóra vált azt igazolja a „Hivatalos Lap” egyik legutóbbi száma mely hírül adja, hogy Őfelsége a király a vallás és közoktatásügyi miniszter előterjesztésére. Dr. Imre Józsefet, a kolozsvári tudomány egyetemen a sze­mészeti tanszék nyilvános rendes taná­rává kinevezte. Amidőn örvendeni tu­dunk e kinevezésnek ugyan akkor fájdalommal vesszük tudomásul, hogy e nagy tudományú férfiú elköltözik Hód­mezővásárhelyről mert így e vidék szem betegei nem egy könnyen juthatnak, olyan orvoshoz akitől gyógyulást re­mélhetnének. Vajon ki fogja betölteni a hódmezővásárhelyi szemkórházban mél­tóan Dr. Imre József helyét.

Ekkor vásárhelyi polgároktól, a Zrinyi utcai Uri Kaszinóban,amelynek elnöke volt és amelynek felépítése is nevéhez köthető, fájó búcsút vett.  Erről az 1909. június 15. Vásárhelyi Reggeli Újság részletesen megemlékezett. Ekkor még senki sem sejthette, hogy  egy történelmi tragédia folytán Kolozsvárról is el kell majd távoznia, mert a magyarokkal kegyetlenül elbánt a sors.


Dr.Imre József Vásárhelyről való végleges eltávozását 1909. június 15. Vásárhelyi Reggeli Újság a következőképpen írt:




 66.Kép. Reggeli Újság az 19o9.Junius 15-ei száma.

 Reggeli Újság az 19o9.Junius 15-ei számában a következőt jelentette meg:
Dr. Imre József távozása váltotta ki a társadalom szíve mélyéből feltörő ünneplő szavakban azt a tiszteletet és ragaszkodó szeretetet, melyet ez a társadalom eddig is érzett Ő iránta, ha nem is jött rá minduntalan alkalom, hogy mutogassa.
Az Imre József tiszteletére szombat este a Kaszinóban rendezett társasvacsora bizonyította ezt, melyen a másfélszáz résztvevő lelkes ünnepi hangulatát úgy lehet tekinteni, mint az egész helyi társadalom megnyilatkozását. Mikor Imre József és családja, felesége, gyermekei, köztük dr. Imre Sándor tanító képzőintézeti tanár, dr. ifj. Imre József orvos a terembe léptek, a jelenlevők valamennyien felállottak és hatalmas éljenzéssel köszöntötték őket.
A vacsora alatt először Spilka Antal főispán méltatta szép szavakban Imre Józsefnek városunk, sőt hazánk határain is túl elismerésben részesülő igaz érdemeit, majd a királyt köszöntötte föl, mint a ki a kinevezés által lehetővé tette, hogy Imre József az egyetemi tanszékről egész nemzedékeket nevelhessen a magyar tudományosságnak. Aztán Juhász Mihály polgármester, Endrey Gyula képviselő,  dr. Háhn Dávid főorvos, Szeremley Sámuel ref. lelkész köszöntötték föl Imre Józsefet a város közönsége, a Kaszinó, az orvosi kar s a református eklézsia nevében.
Dr. Imre József meghatottan, hosszú beszédben válaszolt, mely azonban ékesszólásával és szavainak meleg közvetlenségével mindvégig lekötötte a jelenlevők figyelmét és sokaknak alágördülő könnycseppet csalt a szemükbe.  „A végzet rendelésének" nevezte Imre József, a miért a városból távozik, melyet mint szülőföldjét szeret és becsül; nem vágyott innen el, csalódás innen el nem űzi, — mondá — hanem engednie kellett a hívó szónak, mely az ő második énjéhez, a tudomány folytonos szolgálatára rendelt második énjéhez szólt, mikor a kolozsvári egyetem szemészeti tanszékéhez mutatta a követendő utat.
Azért megy el innen, mert érzi, hogy kötelessége, addig, amíg bírja, onnan szolgálnia hazáját s nemzetét. Kíván Vásárhelynek virágzást, fejlődést, kívánja azt, hogy e város a modern civilizációból vegye azt át, ami , de dobja el, ami piszok és métely és mindig őrizze meg erkölcsi tisztaságban apái erényét.
Hosszasan éljenezték és tapsolták a remek beszédet, melyben a nemesen ragyogó gondolatok olyan sűrű sorban követték egymást, mint az egymáshoz fűzött igaz gyöngyszemek. Aztán Imre József körüljárta az asztalokat, mindenkihez volt pár szíves szava, melyben helyet foglalt a köszönet, a megilletődés, a barátság s egy-egy megszívlelendő megjegyzés szemkórházunkról, városunkról. Az ünneplő társaság nagy figyelemmel, nemcsak nyitott füllel, de nyitott szívvel is hallgatta ezt és az éjféli órákig maradt együtt.
Nagylelkű adomány. Dr. Imre Józsefné úrnő folyó hó 12-én azon alkalomból, midőn városunk nagyközönsége távozó férje és családja iránti tiszteletének és benső ragaszkodásának ismételten tanújelét adta, hálájának jeléül dr. Kánitzer Sándorhoz, mint a „Szanatórium Egyesület" pénztárnokához saját és családja nevében meleg hangú levélben a tüdőbetegek részére ötszáz koronát küldött. E nemes tett önmagát dicséri és a család ezzel egyel szaporította azon babérokat, melyeket dr. Imre József a „Szanatórium Egyesület" megalakítása és virágzása körül magának városunkban szerzett.
 Dr. Imre József, a kolozsvári tudomány egyetemen a sze­mészeti tanszékén  1920-ig végezte feladatát. Mint annyi magyart,Dr.Imre Józsefet is váratlanul érte az 1920-as Trianoni béke diktátum, mikor a Magyar Szent Korona Országait szabdalták szét és hullott darabjaira.  Nekik is menniük kellettKolozsvárról  mert  a Trianoni békediktátum sötét szárnyait kiterjesztette a magyarokra. Ekkor temették el magyarok több mint ezeréves múltját, és egyben jövõjét a Kárpát medencében
1920-ban először Budapesten élt és kényszerő viszonyok között magánrendelt, majd  1922-ben a szegedi Szemklinika megnyitásakor ott kapott katedrát, de szemészeti aktivitásának csökkenésével a nyugdíjkorhatár elérése után egy évvel tanszékét elhagyta,  1924-ben vonult nyugállományba. 1925-től 1930-ig a Magyar Szemorvos Társaság, 1926-tól az Országos Orvosszövetség elnöke volt.  A heidelbergi Szemorvos Társaság tagjává választották.  Megkapta a Vöröskereszt Érdemjelét és az Orvosegyesület díját.  A Budapesti Királyi Orvosegyesület alapító tagja, levelező, illetve rendes tagja volt.   Az Orvosi Hetilap díjalapból 1902-ben jutalomdíjat nyert munkája:  A vakság okai a magyar Alföldön˝  Igen fontos értekezést közölt „Erkölcsi megújhodás” címen a Protestáns Szemlében.  1926-ban feltűnő korszerűséggel és előrelátással, de nem kevés ellenérzésekkel telítetten az Országos Orvosszövetség lapjában megírta  „A verseny jelentősége az orvosi életben” című értekezését.  1933. szeptember 9-én, Budapesten halt meg.


      
67.Kép. Dr.Imre József


Dr.Imre József az elismert hírnevével nem élt vissza ,szerényen visszafogott életet élt ezt bizonyítja az érzéseit saját versében foglalva a következőképpen írja le:Imre József professzor életéről nem lehet szebben nyilatkozni, mint ahogy megkapóan szép gondolatokat tartalmazó versében ő maga írja:
Megnyugvás”
Szerencse nem kapott fel,
balsors nem üldözött,
Nem éltem nagy bőségben,
nem szükségek között,
Becsület nem hagyott el,
családom megmaradt,
Ellenségem kevés volt,
barát elég akadt.
Ki fenn repülni nem vágy
s örömest jár gyalog,
Ki vén fejjel – ha ráér –
a múltba andalog
Mit várhat mást a sorstól
ha meggondolja jól:
A legnagyobb szerencse,
Hogy fentről nem zuhant le,
S nem is maradt alól!
Ez a „Boldog középszer” nekem éppen elég;
Ám egy kevés pótlékot a sors adhat még;
Egy-két nyugodt esztendőt s mint kevés ráadást:
Szerető, jó szívek közt kíntalan elmúlást.”
Papp László Tivadar megjegyzése: „Id. Imre József unokája,
dr. Imre György szemész professzor és felesége rendkívül megkönnyítette a dolgom, mert bár nem kis aggodalommal, de
önálló otthoni olvasásra rendelkezésemre bocsátották a család
birtokában lévő, pótolhatatlan összes írásos és egyéb anyagukat
(különlenyomatok, fényképek, saját kezű állásfolyamodvány,
nekrológok stb.). Ezért köszönetemet és hálámat szeretném most
is kinyilvánítani.” (68)

Folytatás
Dr.Imre József háza III.rész:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése