2012. december 11., kedd

A DOROZSMAI HŐSÖK LIGETE


A DOROZSMAI HŐSÖK LIGETE






A DOROZSMAI HŐSÖK LIGETE 




2012.Szeptember 16-án vasárnapi szentmisével egybekötve dorozsmai polgárok,hívők és képviselők
jelenlétében Kovács József rektor kanonok felszentelte és ünnepélyes keretek között át adták a hősök ligetében felújított dorozsmai kálváriát és a fogadalmi kápolnát.


 Fogadalmi kápolna története az 1831-es évekre nyúlik vissza, mikor augusztusában Dorozsmát is elérte az országot végigsöprő kolera járvány, ami naponta tízesével szedte áldozatát, de volt olyan nap is amikor húsz embernek ásták itt ezen a helyen a végső nyughelyét. Ekkor elődeink, akik már csak Istenben bíztak,fogadalmat tettek,hogy ha az Úr irgalmaz nekik és kegyelmes lesz hozzájuk,megszünteti ezt a szörnyű gyógyíthatatlan kórt ami válogatás nélkül szedi áldozatát,akkor hálából felépítenek a hétfájdalmú Szűz tiszteletére egy kápolnát. Ekkor már 317-en estek áldozatul és lettek eltemetve ezen a részen.

 Az Úr meghallotta népe kiáltását, kegyelmes volt , mert 1831. Szeptember 8-án már a halál angyalai elkerülték a dorozsmaiakat akik hálából amit megfogadtak azt be is tartották és így épült fel a Fogadalmi Kápolna 1858-ban amit Kovách Pál akkori plébános áldotta meg.

 Jézus keresztútját jelképező 14 kálvária is ez idő tájt került Kálmán Mihály jóvoltából megépítésre,ami hetven éven keresztül emlékeztette a dorozsmaiakat arra mikor az enyészet angyala kiterjesztette sötét szárnyát Dorozsma felett és arra is ha a nép összetart a bajban és egy akaraton van akkor a jó Isten is megsegíti őket.. 1931-ben e régi temető területét egyfajta park funkcióval próbálták ellátni,és ekkor kerül sor a régi stációk lebontására és helyébe környezetbe illő,formailag új stációt építésére melynek megépítését Németh Kálmán dorozsmai kőműves végezte. Kőműves dicséretére kell írni azt a fontos tényt,hogy az 1850-es években épült régi stációk tégláit építették be az új stációkba.

 Stáció képei Pécsről a Zsolnay-féle majolika gyárból hozatták,amit meg lehetett váltani és alatta bádog táblácskán feltüntették a jótékonykodó nevét.

 Hősök Ligetének elnevezése nagy valószínűséggel abból ered hogy a parkosításnál minden egyes fa az első világháborúban elesett katona emlékére lett ültetve. Mert hősök voltak azok akik a szent korona országáért vérükkel áztatták ezt a földet. 1914-ben a kemény munkához szokott dorozsmai embereknek is le kellett cserélnie a hétköznapi életben használatos kenyérkereső szerszámait fegyverekre, a kaszát kardra a kapát puskára.... mert szólította őket a haza. Abban reménykedtek hogy a császár szavait beváltja:”Mire a falevelek lehullanak a fákról fiaink már itthon lesznek dicső győzelemmel szerettei körében” 1914-1918 között annyian indultak a szent korona ország határait megvédeni, és annyian ígérték hogy mire a falevelek lehullanak , győztesként visszajönnek és újra együtt lesznek …de a fák már azóta nagyon sokszor elhullajtották levelüket és nagyon sokan hiába várták őket haza szerettei.. soha nem jöttek....

 Azóta ezek a fák némán állnak és fenséges nyugalommal hirdetik az őseink emlékeit melyet családja , létezését pedig annak leszármazottai örökké tisztelettel fogja õrizni. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint az hogy Hajdú Géza,művelődési ház igazgatója kezdeményezésére a dorozsmai emberek szívében felszínre törtek az ősök iránti tisztelet megőrzése és a már pusztulásnak indult emlékhely megmentésére és e szent célok elérésére újra összefogtak úgy mint annak idején1858-ban mikor felépítették a kápolnát és a stációkat. A dorozsmai emberekben ott van még az ősöktől örökölt végtelen szorgalom, hűséges kötelességtudás,és a jó cél érdekében az összefogás amit most Hajdú Géza és képviselő társai jó irányba tereltek és ezzel nem csak hogy megmentették az ősök becsületét, de egy maradandó örök értéket alkottak.

 A hősök ligetében minden egyes fa elesett hősöket szimbolizál. Ezek az ős fák már elszórták a magvaikat és abból sok-sok magas sudár fa lett ,majd azok is elhullajtották a magvaikat, melyből sok fiatal hajtás fakadt. Ezek a fák most szimbolikusan mi vagyunk és nekünk is gondoskodnunk kell arról, hogy a nemzet megújuljon és egyszer majd ők fogják viselni gondját az ősfáknak.. A stációk mögé ültetett gömb juhar nem honos dorozsmai fa,de kedvez neki a talaj,gyökeret ereszt és szebbé és értékesebbé teszi környezetét. Gömb juhar szimbolizálhatja azokat is akik nem tősgyökeres dorozsmaiak de munkájukkal értékesebbé és gazdagabbá teszi közösségünket...
 Bővebben: http://www.youtube.com/watch?v=CgO4s1gWQRw&feature=youtu.be

                 http://szegedpanorama.blogspot.hu/2012/09/a-dorozsmai-kalvaria.html
 Alex

_________________________________________________________________________________

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése