2012. december 11., kedd

Hódmezővásárhelyen az egykori Vékes-ház-Városi bérház


Vékes-ház-Városi bérház








Készítette:

Deli Albin Alex

Vékes-ház-Városi bérház
(Hódmezővásárhely)



Hódmezővásárhelyen,a Vékes ház, a mai Hódi Pál utca és a Bakay utca sarkán állott.
Benne működött Hódy György borbély műhelye az 1920-as évek elején.
Helyére épült 1929-ban Speyer kölcsönből a városi bérház.

Forrás: Hódmezővásárhely Annó
Bernátsky Ferenc-Nagy Vera





Vékes-ház,aminek a helyére épül 1929-ban a városi bérház.






Az 1929-ben, Speyer-kölcsönből épült városi bérház a Vékes-ház helyére




Városi bérház 
A törvényhatósági bizottság közgyűlése 1927-ben 16. sz.
 határozatával mondta ki, hogy "egy kétemeletes, stabil, nem
 luxiorozus, de a modern kor igényének megfelelő bérházat 
emeltet". A döntést a lakásigénnyel és a fönnálló munkanélküliség problémájának enyhítésével is indokolták. A költségekre a fedezetet a svéd Speyer Bankháztól fölvett kölcsön biztosította. 

A megépítendő bérház lakásaira az előzetes igényfölmérés alapján ötvenketten, a mindkét utcára megépíteni szándékolt földszinti üzletekre azonban csak öten jelentkeztek. Ezért a Rónai (Bakay) utcai oldalon a hasznosítási megoldást keresve még gőzfürdő létesítésének terve is fölmerült. Végül azonban - miután a főispáni lakásból a hivatalokat ki kellett telepíteni - a Rónai utcai oldal földszintjét hivatali helyiségeknek alakították ki. A tervpályázatot Frcska János budapesti műépítész nyerte meg. A közgyűlés azonban Szabó Sándor helyi építészt is foglalkoztatni akarván kettős megbízást adott a tervezésre. Ezt a döntést Frcska János megföllebbezte és a Belügyminisztérium a törvényhatósági bizottság határozatát akként változtatta meg, hogy Szabó Sándort csak a költségvetés ellenőrzésére jogosította fel. A kivitelezést Koncz Péter építési vállalkozó végezte.

Az elkészült bérház Rónai utcai irodahelyiségeibe a városi árvaszék és az anyakönyvi hivatal költözött be. Ott is működött egészen 1950-ig, amikor az épületet a Magyar Dolgozók Pártja igénybe vette saját céljaira. Az MDP megszűnte után ismét lakásokat, illetve a Hódi Pál utcai részen a Medgyessy Ferencről elnevezett kiállítótermet és egy üzlethelyiséget alakítottak ki. A Medgyessy terem különböző kezelésben (Műcsarnok, Városi Tanács, Tornyai János Múzeum, Petőfi Sándor Művelődési Központ) 1990-ig működött. Helyiségét jelenleg a város hímző műhelye használja. A Hódi Pál utcai bejárati kapun túl festékbolt van. A Városgazdálkodási Vállalat 1987-91 között fölújította az épületet, melynek eredményeként tetőtér-beépítéssel a korábbi 26 lakás 32­re bővült.

Forrás: Vásárhelyi veduták




Napjainkban az egykori Veres -ház helyén a városi bérház.
Városgazdálkodási Vállalat 1987-91 között fölújította és a tetőtérben hat új lakást alakította ki, így a meglévő korábbi 26 lakás 32-re bővült.
Hódy György borbély műhelye helyén pedig napjainkban egyFürdőszoba stúdió üzemel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése